RECEPT MET SURINAAMSE VIS

LANE SNAPPER UIT DE OVEN (bereidingstijd ± 35 minuten)

- 2 grote Lane Snappers
- 1 courgette

- 1 citroen, goed schoon

- 600 gr kleine Malta aardappels, schoon

- 500 gr tomaatjes

- 3 el olijfolie

- stoompan en grote bakplaat

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C en stoom de goed schoongemaakte aardappels in een stoompan in 25 minuten zacht en botergaar. Halveer de Lane Snappers in de lengte en ontschub de vis door met de botte achterkant van een mes tegen de richting van de schubben in te schrapen en de vis daarna af te spoelen en te drogen. De kop en de staart kun je er gerust aan laten zitten, maar je kunt het ook verwijderen voordat je de vis gaart.

Snijd met een scherp mes enkele inkepingen in elke rughelft van de vis. Snijd de courgette en de citroen in flinterdunne plakken, vang het citroen vocht op. Halveer vervolgens de citroen plakken en steek ze in de inkepingen van de vis.
Halveer ook enkele courgette plakken en steek die naast de stukken citroen in de vis.
Beleg de bakplaat met bakpapier en bestrijk dun met olie. Leg hierop de rest van de courgette plakken, bestrooi met zout en peper naar smaak. Leg de vishelften erop, bestrooi met zout en peper naar smaak en bedruppel het geheel met 1 el olie. Verdeel de tomaatjes op de vis. Gaar de vis ca. 20-25 minuten, tot het doorzichtige visvlees helemaal wit is geworden.

Klop een dressing van het opgevangen citroen vocht, de rest van de olie en zout en peper naar smaak. Snijd de aardappels open en bedruppel met de citroen dressing. Serveer de vis met courgette, tomaatjes en gestoomde aardappels. Verwijder aan tafel het vel van de vis en til het visvlees voorzichtig tussen de graatjes uit. Bestrooi het visvlees eventueel met wat extra zout en peper.

recept met lane snapper, Surinaamse vis

KANDRATIKI UIT DE OVEN

1 kg vis (Kandra-tiki, anjoemara of andere),
100 gr. margarine, zout, zwarte peper, 1 ui, 1 grote tomaat of 2 lepels tomatenketchup,
1 takje soepgroente, 1 madam Janet peper, 1 theelepel worcestersaus of een paar druppels citroensap
of azijn.

De vis schoonmaken en de vinnen verwijderen. Desgewenst heel laten of in moten snijden.
Vis met zout en peper bestrooien en daarn inwrijven met de tomatenketchup en de worcestersaus.

De kandratiki in een beboterde vuurvaste schaal met een bodempje water en klontjes boter erop doen. Het takje soep groente en de verse peper toevoegen. Zet alles in een voorverwarmde oven en stoof de vis in 20-30 minuten gaar.

 

Surinaamse vis recept met kandratiki