KABELJAUW

plaatje van kabeljauw
plaatje van kabeljauw

De kabeljauw leeft in scholen in koel water, met een temperatuur van 2 – 10 graden. Ze  leven in oa de Atlantische Oceaan, Pacifische Oceaan maar zitten ook in de Noordzee

 Kabeljauwen zwemmen het liefst bij de bodem en jagen bij voorkeur op zo'n 30 tot 80 meter diepte. Ze hebben een baarddraad die voorzien is van smaak zintuigen welke helpt om vissen en andere dieren te vinden.

 Een kabeljauw overigens kan ook wel tot 600 meter diep gaan

 

 Een kabeljauw is wendbaar en snel. Wanneer een kabeljauw een prooi ziet remt hij zeer snel af door het spreiden van zijn grote borstvinnen. Deze jacht wijze lijkt op een verrassingsaanval.

 

 Zelf wordt de kabeljauw gegeten door andere vissen, maar ook door dolfijnen. Daarom zoeken ze overdag bescherming in dichte scholen. 's Avonds verspreiden ze zich over hun jachtgebied.

 

 Kabeljauw is een belangrijke consumptievis. Vroeger werd kabeljauw veel gebruikt voor kibbeling. Maar tegenwoordig wordt hier vaak goedkopere vis voor gebruikt.

 

 In het vroege voorjaar paart de Kabeljauw, waarbij een vrouwtje soms meer dan zes miljoen eitjes “schiet”. Jonge kabeljauw wordt gul genoemd.
Klik HIER voor recepten met kabeljauw